Vårt innehåll är ditt

Finale och Briançon

Som vanligt är det inte alltid lätt att få tillgång till Internet på resande fot, därför kommer här ett uppsamlingsheat över Finale och Briançon samt en redogörelse över bra ställen att bo på osv.

Nåväl, från Val di Mello körde vi mot Finale. Även om detta är en del av den så kallade italienska rivieran känns det inte så turistigt som man kan tro, kanske för att de turister som rör sig här mestadels är italienare. Personligen föredrog jag den lilla anslutande staden (byn?) Finalborgo.

Mitt emot Sbocca, ett litet café med gratis WiFi i Finalborgo.

Här finns också ganska fin gatukonst.

Finale är ett utmärkt ställe att åka till om man, liksom jag, har en resepartner med sjuklig höjdångest och därför vägrar klättra rep. Muta med cykling upp- och nedför bergen och avsluta med ett dopp i Medelhavet så har ni en belay bitch i åtminstone 5 timmar.

Antingen hyr du en svincool cykel med tillhörande tönthjälm...

...eller så hyr du en lika cool bike fast med dålig luft i bakdäcket, dock kanonhäftig hjälm(?).

Förvånande nog tyckte jag det var helskoj att cykla uppför i 35 graders värme, på något sätt var det gött att bara mata på. Vi hyrde våra cyklar på Ultimate Bike Shop i Finalborgo till ett utmärkt pris (€40 för en "halvdag", 11:00-16:00). 

Vi lämnade Finale med Briançon som mål (planen var egentligen att åka förbi Antibes, Nice och Cannes, men vi ville hålla oss i bergen). Matrin och Stella mötte upp oss och guidade till en vildcamping långt ut i skogen. 

Här lagade vi mat i mörkret...

...och käkade körv (naturligtvis).

I Briançon både bouldrade (granit) och repklättrade (kalksten) vi med Martin och Stellas goda guidning. Det är svårt att uttala sig om hur bra klättringen är överlag, men det vi testade var i alla fall fint, här finns dock åtskilligt mer att utforska.

Från Briançon tog vi oss till Chamonix för en snabbvisit, alltid gött att komma hit.

Sammanfattning
Berlin: 
Boende: Generator Hostel - billigt men fräscht och med långpromenadsavstånd till Mitte.
Missa inte: Tyska Historiska Muséet, gatukonsten, de små restaurangerna i Mitte, området Freidrichshein.

Prag:
Boende: Elephant Design Hotel - lite tjusigare än Generator och därför något dyrare, gratis WiFi, inkluderad frukost, en kort promenad från gamla stan.
Missa inte: Judiska muséet/kyrkogården, gamla stan, Charles Bridge, ölen.

Innsbruck:
Boende: Café Mundig (B&B) - mycket trevligt/billigt och mitt i gamla stan.
Missa inte: atmosfären (fantastisk och manar till en uppsjö av aktiviteter), gamla stan, kabinbanan upp i bergen, klättringen (i Tirol finns hur mycket som helst).

Val di Mello: 
Boende: Campingen Sasso Remano - enligt Internet väldigt dyrt boende, men det beror nog på vilka glasögon du har på dig, knappt 250 SEK för tre nätter (två pers + litet tält) anser jag som ett rätt bra pris. Denna camping kan nog vara något lugnare även under boulderingens högsäsong (september-april), dock med en anmarsch på ca 30 minuter till de lite större och mer kända områdena (ex: Melloblocco). Hit får du endast köra bil om du ska bo på campingen som ligger här, vilken förmodligen är lite mer crowded vid högsäsong. I anslutning till campingen vi bodde på finns dock både bouldering och repklättring runt hörnet. 
Missa inte: Kundaluna - klätter- och musikbar i St Martin (10 min gångväg från Sasso Remano), här finns även gratis WiFi.

Finale:
Boende: Del Mulino - camping på en höjd med vacker utsikt över berg och Medelhav, hyfsat pris och gratis duschar (uppvärmda med solenergi). 5 min gångväg till den pittoreska staden.
Missa inte: pizza på något av haken, glassen, cyklingen på vilodagar (finns många som hyr ut och har koll på downhill-leder), Finalborgo.

Briançon: 
Boende: vi bodde, som sagt, på en vildcamping som Martin hittat i sin förare. Det var en bit att åka hit men det var det värt; alldeles gratis och med en finfin fors för kroppsvaskning och diskning. För gratis WiFi; Mc Donald's inne i Briançon. 
Missa inte: njut av omgivningarna och klättringen.

Är det någon som vill låna förare över Val di Mello, Finale eller Tirol är det bara höra av sig.

Kim.

Dela:

0 kommentarer :

Skicka en kommentar